dijous, 31 de maig del 2012

Caricatures dels pares i les mares

Tots els pares i les mares voleu el millor pels vostres fills i filles en tots els aspectes de la vida. L'esport no és una excepció, però, de vegades algunes de les nostres actuacions poden empitjorar, involuntàriament, la qualitat de l'experiència esportiva dels nostres fills i files. Hauriem de vigilar els nostres comportaments i evitar adoptar el paper dels tipus de pares i mares següents:

- DESINTERESSATS: Quan no reconeixem el valor de la pràctica esportiva en l'educació dels joves i no assistim mai als entrenaments i les competicions dels nostres fills i filles, ni ens interessem pels avanços que fan

- SOBREPROTECTORS: Quan patim excessivament amb els riscos de lesions que comporta la pràctica esportiva. De vegades, durant el joc, fem comentaris angoixats sobre jugades o moviments que descentren als nois i noies.

- ENTRENADORS AUXILIARS: Quan, sobre la base del nostre coneixement de l'esport, contradiem les instruccions i les decisions dels tècnics-entrenadors/es. Tenint en compte que els fills estan pendents dels nostres comentaris, sovint desorganitzem el joc de l'equip.

- CRIDANERS: Quan actuem a les competicions per a nens i nenes en edat escolar de la mateixa manera que quan assistim a una competició professional. Situats, habitualment al darrera de la banqueta del nostre fill/a, comencem a cridar o insultar els àrbitres, després ho fem amb els entrenadors/es o els jugadors de l'equip rival, o inclús de vegades amb els dels nostre mateix equip.

- MOLT CRÍTICS: Quan tenim objectius poc realistes respecte a la progressió esportiva dels  fills. Per tant som molt exigents i gairebé mai no estem satisfets amb l'actuació dels joves esportistes. Critiquem sovint les errades i valorem poques vegades els encerts. Sovint som una font d'estrès per als nostres fills i filles, ja que acabem convertint els seus "fracassos esportius" en fracassos personals.


Aquesta classificació gairebé és de caricatura, i de segur que cap de nosaltres no se sent identificat amb cap d'aquestes categories. Malgrat tot, seria bo reflexionar sobre si, algunes vegades, ens comportem una mica així.